צילום: עמקומי

דו"ח מבקר המדינה מגלה כשלים בטיפול במפגעי רעש ובגני משחקים ציבוריים ברשויות מקומיות שונות, בהן עפולה, טבריה, רמת ישי ויוקנעם עילית. הדו"ח מצביע על אכיפה לקויה של החוקים והתקנות, ניצול לא מלא של משאבים, ומחסור בתוכניות פעולה ברמה הארצית. כמו כן, נמצאו ליקויים בתחזוקת גני משחקים, כולל מספר גבוה של תאונות ופציעות בקרב ילדים

דו"ח הביקורת השנתי של מבקר המדינה חושף ליקויים חמורים בטיפול במפגעי רעש ובגני משחקים ציבוריים ברשויות המקומיות, כולל בערים עפולה, טבריה, רמת ישי ויוקנעם עילית. המבקר מצא כי הרשויות המקומיות, משטרת ישראל והמשרד להגנת הסביבה אינם מבצעים אכיפה מספקת של החוקים והתקנות, וכתוצאה מכך נפגעים התושבים מאיכות חיים נמוכה ומסכנות בריאותיות חמורות. הדו"ח מצביע על כשלי אכיפה, חוסר ניצול משאבים ומחסור בתוכניות פעולה ברמה הארצית להתמודדות עם בעיות אלו.

טיפול במפגעי רעש במרחב העירוני – בין היתר בעפולה

בישראל יש כ-400 מקרי מוות בשנה כתוצאה מנזקים עקיפים הנגרמים ממפגעי רעש, לפי תחשיב שביצע המשרד להגנת הסביבה.

הגורמים האחראים להתמודדות עם מפגעי רעש בישראל הם המשרד להגנת הסביבה, משטרת ישראל והרשויות המקומיות. מבקר המדינה בדק ומצא כי בין ינואר 2021 ליוני 2023 התקבלו במשטרת ישראל 656,813 פניות בנושא רעש – הנושא השני בשכיחותו של פניות למשטרה לאחר עבירות תנועה.

בקרב הרשויות המקומיות שנבדקו – עפולה, צפת, נתניה ופתח תקווה, שיעור הפניות שהגיעו למוקדים העירוניים בנושאי רעש, מתוך כלל הפניות בנושאי איכות הסביבה בשנים 2019 – 2023 הגיע לכ-64% (כ-94,000 פניות בנושאי רעש מתוך מספר כולל של כ-154,000 פניות בנושאי איכות הסביבה). שיעור הפניות בנושאי רעש בנתניה (כ-99%) ובעפולה (כ-87%) היה גבוה במיוחד. בין השאר, התקבלו בעפולה תלונות על רעש מקריוקי בעוצמה גבוהה, רעש של ילדים ונערים ברחוב, רעש מעסק לשטיפת רכב.

המבקר מצא כי משטרת ישראל והרשויות המקומיות שנבדקו לא ביצעו אכיפה מספקת של החוקים והתקנות בעניינן של עבירות הרעש, על אף הכלים העומדים לרשותן של הרשויות המקומיות. כך, רק 15% מהפניות למשטרת ישראל בנושא גרימת רעש הסתיימו במתן קנס בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2022 (כ-35,000 קנסות). עיריית פתח תקווה הסמיכה פקח סביבתי אחד בלבד, ועיריות עפולה וצפת לא הסמיכו כלל פקחים סביבתיים. "אי-הסמכת פקחים סביבתיים פוגעת ביכולתן של הרשויות המקומיות לאכוף את החוקים והתקנות בעניינן של עבירות רעש בתחום שיפוטן", קובע המבקר.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. צילום: מארק ניימן, לע"מ

הביקורת העלתה שונות בין מספר הדוחות שהושתו על ידי פקחים עירוניים בנתניה ובפתח תקווה, שבהן רשמו פקחי הרשות בממוצע  38 – 44 דוחות על עבירות רעש מדי חודש, ובין העיריות עפולה וצפת, שבהן לא נרשמו כלל דוחות על עבירות רעש.

נכון למועד הביקורת היחידות הסביבתיות בעיריות עפולה ופתח תקווה לא ניצלו את מלוא סכומי התמיכות שאישר להן המשרד להגנת הסביבה: שיעור הניצול של התמיכות שאישר המשרד בשנים 2017 – 2023 לעיריית עפולה היה כ-40% (כ-767,000 ש"ח מתוך כ-1.9 מיליוני ש"ח), ובעיריית פתח תקווה – כ-44% (כ-1.34 מיליוני ש"ח מתוך כ-3.03 מיליוני ש"ח). שיעור ניצול גדול יותר של התמיכות עשוי היה לסייע לרשויות המקומיות האמורות להתמודד באופן מועיל עם מפגעים סביבתיים במרחב העירוני בכלל, ועם מפגעי רעש בפרט.

ממצאי הביקורת מלמדים כי למשרד להגנת הסביבה אין מדיניות כתובה להתמודדות עם מפגעי רעש ברמה הארצית. בעוד שהאיחוד האירופי דורש מהמדינות האירופיות שנסקרו למפות את מפגעי הרעש ולפעול להפחתתם – בישראל לא קיימת חובה למפות את מפגעי הרעש, והרשויות המקומיות אינן מחויבות להכין תוכניות פעולה להפחתתם.

העיריות שנבדקו לא ביצעו מיפוי מרחבי של מפגעי הרעש בתחום שיפוטן ולמותר לציין שהן לא הפיקו ממנו לקחים להתמודדות עם המפגעים.

המבקר אנגלמן ממליץ למשרד להגנת הסביבה לקבוע מדיניות ארצית להתמודדות עם מפגעי רעש, ולרשויות המקומיות למצות את הכלים העומדים לרשותן להפחתה ואף למניעה של מפגע רחב היקף זה. על הרשויות להעלות את מודעות התושבים  לנזק שעלול להיגרם להם ממפגעי הרעש.

טיפול הרשויות המקומיות בגני משחקים ציבוריים בתחום שיפוטן – בין היתר בטבריה ורמת ישי

בשנים 2013 – 2023 נהרגו 10 ילדים, וכ-14,000 הגיעו לחדרי המיון בשל פגיעה שנגרמה בגני משחקים. רובם המוחלט (כ-81%) נפגעו עקב נפילה, מכה או חבלה.

מבקר המדינה מצא שעל אף הדרישה בתקן הישראלי, חמש משש הרשויות המקומיות שנבדקו (טבריה, רמת ישי, רחובות, שפרעם וחדרה) לא רשמו בטופס מפורט את המידע על תאונות שאירעו בגני המשחקים בתחום שיפוטן; לרשויות המקומיות שנבדקו ביטוח צד ג', אך קיימים פערים ביניהן, כמו בתקרת הכיסוי הביטוחי.

מהביקורת עולה כי בחדרה, ברחובות ובשפרעם מספר התושבים לכל גן משחקים ציבורי גבוה באופן יחסי – 1,374, 1,322 ו-4,838 בהתאמה, ואילו בטבריה היה מספר התושבים לכל גן 808, ברמת ישי – 738, ובחוף הכרמל – 553. עוד עלה כי מספר הילדים לכל גן בממוצע ברחובות ובשפרעם היה 358 ו-1,146 בהתאמה, ואילו בחוף הכרמל וברמת ישי היה מספר הילדים לכל גן 147 ו-176 בהתאמה. ככל שמספר הילדים לגן משחקים באזור מסוים גבוה יותר, הדבר עלול לפגוע בהנאתם מהשימוש בגנים ובמיצוי התועלת מהמרחב הציבורי. עוד עלה מסקר עמדות התושבים שערך משרד מבקר המדינה כי ברמת ישי, חדרה, ורחובות הרוב המוחלט של המשיבים ציינו כי זמן ההליכה לגן המשחקים הקרוב הוא פחות מ-10 דקות. מנגד, בטבריה ציינו כרבע מהמשיבים (11) כי נדרשת הליכה של יותר מ-10 דקות לגן הקרוב ביותר לביתם. רק כ-55% מהמשיבים על סקר עמדות התושבים ציינו שגן המשחקים הקרוב לביתם הוא בטיחותי.

המבקר מצא כי רק ל-37 רשויות מקומיות מתוך 257 רשויות יש היתר תחזוקה על שמן, כנדרש בהחלטת מינהלת תו תק של מכון התקנים ממאי 2020. ליותר מ-50% מגני המשחקים בתחום שיפוטן של שתיים מהרשויות המקומיות שנבדקו –  שפרעם  וחוף הכרמל – לא היו היתרי  תחזוקה ממכון התקנים לשנת 2023. בשפרעם לא היה היתר תחזוקה לשום גן משחקים.

המבקר אנגלמן ממליץ לרשויות המקומיות שנבדקו לפעול לתיקון הליקויים שבדוח. על הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה לפעול לאכיפת הוראות החוק והתקן בתחום תחזוקת גני המשחקים, ועל מכון התקנים לפקח על גני המשחקים שבפיקוחו, כדי לוודא כי הם מותאמים לדרישות התקן.