הרכב שהוצמד אליו מטען החבלה. צילום: דוברות המשטרה

הפרקליטות מערערת על קולת עונשם של שני נאשמים שהטמינו מטען חבלה בחניון ציבורי בנוף הגליל. לטענתה, העונש אינו משקף את חומרת המעשה והסכנה לציבור. כך נמנע ניסיון רצח באמצע היום – והקרב המשפטי על גזר הדין נמשך

המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה הגישה לאחרונה ערעור לבית המשפט העליון בדרישה להחמיר בעונשם של שני נאשמים, תושבי אום אל-פחם, שהורשעו בהטמנת מטען חבלה ברכב חונה בחניון ציבורי בעיר נוף הגליל. הפרקליטות סבורה כי העונשים שהוטלו על הנאשמים – 50 ו-36 חודשי מאסר בפועל לצד עונשים נלווים – אינם משקפים את חומרת המעשים והסיכון הרב שנשקף מהם לציבור.

ניסיון רצח שסוכל ברגע האחרון

על-פי הודעת המשטרה מחודש פברואר 2024, חקירה מאומצת של מחוז צפון חשפה חוליית עבריינים מוכרת, שתכננה להתנקש בחייו של אדם כחלק מסכסוך בעולם הפשיעה. ב-13 בינואר 2024, בלשי המשטרה, שעקבו אחר החשודים, הבחינו בהם בפעילות חשודה סביב רכב חונה סמוך למרכז מזון בנוף הגליל. כאשר זיהו הבלשים את פעילותם, פתחו החשודים בבריחה מהמקום. כוחות המשטרה הוזעקו מיד, וחבלני המשטרה שהגיעו לזירה איתרו מטען רב-עוצמה שהוצמד לתחתית הרכב.

בעקבות המרדף אחר החשודים, כוחות המשטרה סגרו עליהם בעת שנעו לכיוון צומת המוביל, שם בוצע מעצר מהיר. במקביל, חבלני המשטרה נטרלו את המטען בזהירות, ומנעו אסון שעלול היה להסתיים באובדן חיי אדם ופגיעה בעוברי אורח חפים מפשע.

בערעור, שהוגש על ידי מנהלת המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, עו"ד רחל מטר, ועו"ד פלג ינון, נטען כי העונשים שנגזרו אינם משקפים כראוי את הפוטנציאל ההרסני של המעשה, את הסיכון הכבד לציבור ואת הצורך בהרתעה משמעותית. הפרקליטות הדגישה כי מגמת ההחמרה בענישה בעבירות נשק וחומרי נפץ מחייבת הטלת עונשים חמורים יותר, וזאת לנוכח האלימות הגוברת בעולם הפשיעה והשימוש בנשק חם ככלי לחיסול חשבונות.

עוד נטען בערעור כי מעשיהם של הנאשמים מהווים עדות לאכזריות ולזלזול מוחלט בחיי אדם. הם עקבו אחר המתלונן, תכננו בקפידה את המעשה, החליפו לוחיות זיהוי לרכב כדי לטשטש עקבות, ולבסוף הטמינו את המטען בניסיון לגרום להתפוצצות קטלנית. רק בזכות פעולתה המהירה של המשטרה נמנע אסון כבד.

"מדובר באירוע מורכב שהיה עלול להסתיים באסון"

סגן ניצב גיל משולם, מפקד תחנת נוף הגליל, ציין כי "מדובר במטען גדול שאם היה מתפוצץ היה עלול לגרום לפגיעה בחפים מפשע, ובוודאי להרוג את יושבי הרכב. פעילות מהירה של הכוחות הביאה למעצרם של החשודים ולנטרול המטען. מדובר באירוע מורכב שאם לא פעלנו היה בוודאות מסתיים בפיצוץ, אבדות בנפש ואף פגיעה באזרחים לא מעורבים".

הפרקליטות הדגישה כי בנסיבות אלו יש להחמיר את עונשם של הנאשמים, הן מתוך שיקולי ענישה מחמירה והן לשם הרתעת עבריינים אחרים מפני שימוש בנשק חם וחומרי נפץ כחלק מסכסוכים פליליים. בית המשפט העליון צפוי לדון בערעור בתקופה הקרובה.